Ompeluohje: Näin teet solmupannan

Tein solmupannan ja esittelin sen instassa, ja useampi halusi ohjetta. Joten täältä tulee ohjetta, toivottavasti siitä on apua pannan tekemiseen!

Pannan mitat ja kaava

Tein kaavan joka on 24cm korkea (valmis panta on siis 12cm korkea) ja 27cm leveä taitteelta. Kokonaispituudeksi tulee siis n. 53cm. Leveys määrittyy siis tietenkin päänympäryksen mukaan. Minun päänympärykseni on noin 55cm, jos se auttaa hahmottamaan oman pannan mitoitusta.

Lisäksi kannattaa huomioda kankaan venyvyys, jos kangas on vaikkapa tiukempaa jc:tä kannattaa lisätä hieman lisää varaa. Jos teet vaikka joustavammasta viskoositrikoosta, kannattaa tehdä hieman tiukempi panta. Tämä on tosin aika helposti jälkikäteenkin korjattavissa, koska solmua ommellessa voi vielä ottaa sisään lisää, eli kannattaa mieluummin aluksi tehdä hiukan liian iso jos miettii kokoa.

Tässä kaavassa on mukana n. 1cm saumanvarat. Itse ompelin tavallisen koneen siksakilla ja solmukohdan suoralla, koska saumurini on rikki ja kaipaa huoltoa. Tämän pannan voi siis ommella joko tavallisella koneella tai saumurilla.

Kangas leikataan taitteelta. Katkoviiva keskellä tarkoittaa sitä, että kangas taitetaan keskeltä kun se on leikattu.

Ompeluohje

Ompele pitkä sivu oikeat puolet vastakkain, joko saumurilla tai siksakilla. Käännä kangas oikeinpäin.

Käännä kangas niin, että keskisauma tulee keskelle, tämä on pannan nurja puoli.

Käännä lyhyet sivut oikeat puolet vastakkain (keskisauma jää ulospäin). Näin:

Solmun ompelu tuotti ainakin itselleni hiukan päänvaivaa – miten ihmeessä se tehdään? Yritin katsoa ohjeita netistä, mutta solmun kohta oli vähän vaikea ymmärtää. Vasta videolle tehtynä ohjeena tajusin miten se tehdään.

(laitan postauksen loppuun vielä IGTV-videon ohjeesta minkä tein instagramiin!)

Yritin tähän seuraavaan kuvasarjaan merkata kankaat väriviivoilla, jotta tajuaisi helpommin miten osat pitää laittaa.

Turkoosi viiva on sinusta katsoen päälle tuleva osa, pinkki alempi. Aseta osat limittäin keskiosasta (eli siirrä alempaa pinkkiä sivua oikealle, kunnes turkoosin keskiosa ja pinkin sivureuna on päällekkäin, huh!).

solmupanta

Siirrä turkoosin reuna pinkin reunan alle, eli turkoosin ulompi sivu ”alas”, niin että pinkki reuna jää turkoosin kankaan väliin.

Käännä pinkki sivu ylös toiselle puolelle. Eli turkoosi ”alas” ja pinkki ”ylös”. Nyt kankaat ovat limittäin toistensa sisällä, ja tästä syntyy se solmu. Toivottavasti sait tästä selvää! Seuraavaksi ommellaan tämä sauma suoralla tikillä tai saumurilla.

Nyt olet valmis! Käännä panta ympäri ja tadaa! Eikö ollutkin helppo ja nopea? Pieni varoituksen sana – näihin jää koukkuun koska tämä on niin ihanan näköinen, helppo ja nopea tehdä ja näihin saa upotettua jämäpaloja ihanista kankaista!

solmupanta
solmupanta
solmupanta
solmupanta

Mitä pidit ohjeesta? Jos teet solmupannan, laita tähän alle linkki tai täggää minut instagramissa @tinnahenriikka !


Tässä vielä linkki instagramiin tekemääni ohjevideoon!
26 kommenttia artikkeliin “Ompeluohje: Näin teet solmupannan

 1. Kiitos selkeästä ohjeesta, oon aloittanut ompelun vuoden alusta ja tein nyt ekaa kertaa solmupannan ja onnistui tosi hyvin tällä ohjeella, varsinkin solmun ompelu oli kerrottu selkeästi. Kiitos ja hyvää kevättä!

   1. Kiitos selkeästä ohjeesta! Huomenna trikoota hommaamaan ja kokeilemaan 🙃

 2. Todella hyvä ja selkeä ohje 😀 Täytyy alkaa noita pieniä kankaanpaloja käyttämään pois 🤗

 3. Hyvin tehty ohje. Koska minäkin osasin sen heti. Tein samantien 5 solmupantaa. 3 aikuisille ja 2 pienempää lapsenlapsille.
  Kiitos ohjeesta.

 4. Kiitos hyvästä ohjeesta! Onnistuin tekemään tämän käsin ommellen. Tuli oikein kaunis ja aion tehdä toisenkin.

  1. Jee! Kiva! Joo tosiaan voi käsinkin ommella, kun tähän ei hirveesti ompelua edes tarvii!

  2. Todella selkeä ohje, ihan jopa lasten junior koneella onnistuu. Juuri löysin ihanan kankaan josta pääsee ny tytöille ja serkulle tekemään pantoja 😊

 5. Hei, löysin sattumalta tämän ohjeen. Lyhensin juuri trikoomekkoa kesäisemmäksi ja ompelin jäljelle jääneestä suikaleesta tällaisen solmupannan. Ihan kivasti toimii yksinkertaisestakin kankaasta. Kiitos hyvästä ohjeesta.

 6. Kiitos, mahtavan selkeä ohje! Oon jo pitkään miettinyt solmupannan tekemistä, ja nyt tuli fiilis että tällä ohjeella ei voi epäonnistua! Pitää siis heti huomenna testata tätä kun pääsen kotiin koneiden äärelle.

  1. Kiva! Tää on tosiaan tosi helppo ommella, se solmun kohta aiheutti mullekin päänvaivaa ensin. Mut sit kun sen tajuaa niin niitä tulee huomaamatta ommeltua kaksi, kolme, kolmetoista… 😂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *