Kuka on Masentunut mutsi?

TINNA PEHKONEN, Helsinki

Olen mutsi, joka sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Olen yli kolme vuotta kamppaillut masennuksen ja uupumuksen kanssa, mutta nyt alkaa näkymään jo kirkastakin valoa tunnelin päässä.Halusin kirjoittaa blogia masennuksesta, koska halusin antaa vertaistukea muille samassa tilanteessa oleville äideille. Mielestäni synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, naisten vihanhallinnasta ja äitiyden muista tabuista ei puhuta tarpeeksi. Perheeseen kuuluu lisäksi eloisa, iloinen 4-vuotias poika. Tykkäämme kummatkin Star Warsista, tanssimisesta ja leffailloista.

Olen ammateiltani nuoriso-ohjaaja, modisti ja pukuompelija. Työelämän olen aloittanut jo 16-vuotiaana ja sen jälkeen olen tehnyt kaikkea hotellisiivouksesta ompelutyöpajoihin. Tällä hetkellä olen osa-aikatyössä nuorisotalolla ja myyn sivutoimisesti koruja.

Harrastan ompelemista, neulomista ja virkkaamista, sekä kaikkea muuta askartelua maan ja taivaan väliltä. Rakastan tanssimista, ja olen vuosia tanssinut mm. vatsatanssia, dancehallia ja erilaisia karibialaisia ja afrikkalaisia tansseja. Olen myös esiintynyt paljon Helsingin yöelämässä tanssiryhmän kanssa. Nykyään tosin tanssin useammin Fröbelin Palikoita lapsen kanssa kotona!

Sairastuin synnytyksen jälkeiseen masennukseen vuonna 2014, kun lapsi oli noin kahdeksan kuukaden ikäinen. Olen ollut yksinhuoltajana raskausajasta asti, ja lapsen yöheräilyt ottivat koville. Lapsi on alkanut nyt vasta nukkumaan täysiä öitä, 4-vuotiaana. Oli pitkä, monivuotinen tie selvittää uniongelmia, ja lopulta toinen nielurisaleikkaus on auttanut levottomiin öihin. On epäilty ja poissuljettu allergioita, refluksia ja niin edelleen. Univaje ja kuormittava elämäntilanne toi äidille masennuksen, ahdistuneisuuden, totaalisen uupumuksen ja paniikkihäiriön.

Arki alkaa tällä hetkellä olemaan jo tasaisempaa kun lapsi kasvaa ja nukkuu yöt, ja on aikaa ajatella itseäänkin välillä. Alan pikkuhiljaa heräämään äitiyden ja masennuksen luomista syvistä kuopista, ja haluan kirjoituksillani auttaa muita ja antaa vertaistukea samassa tilanteessa oleville.

Teen mielelläni blogiyhteistyötä erilaisten yritysten kanssa, valikoiden niitä jotka sopivat blogiini ja arvoihini. Pyrin tekemään kaikki yhteistyöt aidosti ja rehellisesti.

Ota yhteyttä: [email protected]

Kuvat yllä: Noora Brandt

 

Sometilit:

Facebook / Instagram / Twitter / Pinterest /

 

Täältä voit lukea artikkeleita minusta ja elämästämme:

Ilta-Sanomat: Tinna Pehkonen itki, syötti lapsen, heitteli tavaroita ja pyykkäsi – pahaa oloa kesti yhdeksän kuukautta, kunnes serkun kysymys paljasti ongelmavyyhdin syyn

Yle: ”Kysyin työkkäristä neuvoa, virkailija neuvoi googlaamaan” – 7 asiaa, jotka ottavat työtöntä päähän

Savon sanomat: Yrittäjyyskokeilu vei Tinna Pehkosen kahden kuukauden työttömyystuet, vaikka uuden lain piti turvata selusta

Helsingin Uutiset: Kela katkaisi yrittäjyyttä kokeilleen yksinhuoltajaäidin tuet vastoin lakia

Talouselämän haastattelu yrittäjyyden kokeilusta ja aktiivimallista

Ylen haastattelu köyhyydestä

Kodin Kuvalehden haastattelu synnytyksen jälkeisestä masennuksesta

Vauva.fi:n haastattelu masennuksesta

Yle Perjantain dokumentti Hyvä köyhä