Q&A: vastaan lukijoiden kysymyksiin!

Kysyin taannoin facebookissa ja instassa, mitä haluaisitte kysyä minulta. Vastailin instan puolella jo storyihin, mutta ajattelin tehdä kysymyksistä postauksen vielä blogiinkin. Kommentteihin saa laittaa lisää kysymyksiä tulemaan!

Onko sulla jotain sairauksia esim masennus?

Onhan minulla! Synnytyksen jälkeinen masennus (diagnoosina muistaakseni vuonna 2015 oli vaikea masennus), sekamuotoinen ahdistus- ja masennus, paniikkihäiriö ja julkisten tilojen pelko.

Tällä hetkellä voin paljon paremmin kuin pari vuotta sitten ja jaksan olla mm. kokopäivätyössä. Kuitenkin ahdistus, paniikkihäiriö ja julkisten tilojen pelko on läsnä, enemmän tai vähemmän.

Julkisten tilojen pelko näkyy arjessa mm. sellaisena, että stressaan kauppaan tai bussiin menemistä. Minua alkaa helposti ahdistamaan isoissa väkijoukoissa tai pienissä tiloissa, esimerkiksi täydessä bussissa. Jos minua ahdistaa tarpeeksi paljon enkä pääse tilanteesta pois, saatan saada paniikkikohtauksen. Jos minulla olisi viikko (lapsi) vapaata eikä pakkoa lähteä mihinkään, olisin luultavasti linnoittautuneena kotiin, koska siellä rentoudun parhaiten. Liika sisällä olo kuitenkin nostaa kynnystä lähteä ulos ihmisten ilmoille taas, joten sekään ei ole hyväksi.

Lue postaus: Miten selvisin masennuksesta – vai selvisinkö?

Minkä ikäinen olet?

Olen 36. Täytän tammikuussa 37! Joudun aina tarkistamaan, koska en muista minkä ikäinen olen.

Miten uskalsit ottaa näin rohkean nimimerkin?

Blogin ja instan nimi Masentunut mutsi tuli minulle itseasiassa mieleen aika lailla heti kun aloin miettimään blogille nimeä. Aluksi nimi oli pidempi, siinä oli alaotsikko: Masentunut mutsi – tanssii äitiyden kanssa. Mutta sitten aika pian jätin kuitenkin loppuosan pois, koska nimi tuntui liian pitkältä ja loppuosa turhalta.

Mistä haaveilet?

Siitä että tulevaisuudessakin jaksan olla työelämässä ja että masennus ja muut mielenterveysongelmat pysyisivät minusta kaukana. Masennuksesta ”selviydyttyäni” haluan vain ihan että perus asiat olisivat kunnossa. Terveys, perhe, ystävät, työelämä. Sen jälkeen voin alkaa haaveilemaan isommista asioista, kun perusasiat ovat taas paikoillaan. Yksi isoisoiso haave toteutui, kun saimme kaupungin kämpän läheltä vanhempiani. Muutto syyskuussa häämöttää niin kaukana mutta silti niin lähellä. Olen aivan super onnellinen että pääsemme muuttamaan. Muutto tuntuu uudelta alulta.

Mitä teet työksesi?

Olen töissä päiväkodissa lastenhoitajana 2-5-vuotiaiden ryhmässä. Syksyllä jatkan samassa paikassa mutta vaihdan eskariryhmään. Koulutuksena minulla on pukuompelija, modisti (hatut ja asusteet) ja viimeisimpänä nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaaja.

Lue myös: 7 vinkkiä kuinka jaksaa pyörittää työ -ja perhearkea

Milloin alat tekemään myyntiin vaatteita?

Ehkä joskus vielä! Nyt ei aika eikä energia riitä tekemään muille. Hädin tuskin riittää tekemään itselleni ja lapselleni, valitettavasti. Tämä on asia mitä minulta kysellään ihan koko ajan, ja joudun aina vastaamaan että aika ei riitä kaikkeen.

Jujuna timanttimekko
Rakastan sitä, kun saan ommella ihania vaatteita! Ehkä joku päivä muillekin myyntiin asti.

Mistä olet kotoisin ja lapsuutesi ja nuoruutesi viettänyt?

Olemme asuneet ruotsissa lähes koko lapsuutemme, minä, pikkuveljeni ja vanhempani. Olemme syntyneet Helsingissä. Muutimme Malmöhön kun olin noin 5-vuotias, Tukholmaan kun olin n. 14-vuotias ja takaisin Helsinkiin ollessani 16-vuotias ja aloitin lukion heti sen kesän jälkeen.

Kun muutimme, se oli todella rankkaa. Pelkästään jo se kun kaveripiiri vaihtuu, oli raskasta, saati sitten toiseen kaupunkiin ja maahan samaan syssyyn. Muutimme äitini työpaikan perässä aina. Jälkikäteen olemme molemmat veljeni kanssa tyytyväisiä siihen että olemme nähneet kaikenlaista elämää eri kaupungeissa. Olemme kummatkin sen verran sosiaalisia, että saimme aina uusia kavereita uusissa paikoissa. Malmössä toki asuimme kauan, noin 8 vuotta, ja siellä asui useampi meidän sukulainenkin.

Malmö ja Ruotsi tulee olemaan meidän koko perheellemme tärkeä paikka aina. Nyt kun oma lapseni on 5-vuotias, on hän päässyt käymään Malmössä jo useamman kerran. Tarkoitus olisi matkustaa sinne vielä monta kertaa lapsenkin kanssa.

Minä ja veljeni tyylikkäinä 90-luvulla Rosengårdissa, koulunpihalla

Kun olimme pieniä, serkkujemme isällä oli lattari-orkesteri samba-tanssijoineen. Tädit tanssivat sambaa ja setä soitti ja lauloi. Kasvoimme ympäristössä, jossa tanssi ja musiikki olivat isossa roolissa. Myös erilaiset kulttuurit tulivat tutuksi pienestä pitäen. Kävimme koulua suurimmaksi osaksi Rosengårdissa Malmössä, joka on suomalaisten mielestä ”niin paha paikka, ettei poliisitkaan sinne uskalla mamujen riehumisen takia!”. Sehän ei pidä paikkaansa. Olimme veljeni kanssa suomalaisessa luokassa, ruotsalaisessa koulussa. Kotona puhuimme suomea.

Miten jaksat usein olla niin pirtsakka?

En tiedä, hahah. En itse koe että olisin aina niin pirtsakka, olen todella temperamenttinen. Mutta olen joka tapauksessa sellainen perus positiivinen ja erityisen paljon tykkään nauramisesta. Olen myös todella sarkastinen eikä minun huumorintajuani aina tajuta. Elämä on sen verran vakavaa, että mitäpä sitä itkemään koko ajan… Huumori on minulle aina ollut myös selviytymiskeino. Todennäköisesti myös keino piilotella muilta ihmisiltä niitä synkkiä puolia itsestäni.

Lue myös postaus: Miten voit olla masentunut kun olet niin iloinen?

Milloin olet alkanut ompelemaan, oletko opiskellut sitä vai harrastepohjalta? Mitä kaikkea ompelet, mitkä on lemppareita, mitkä inhokkeja ja millaisista kankaista tykkäät? Millainen ompelukone/-koneet sulla on?

Ompelun olen aloittanut jo lapsena! Äidilläni oli ompelukone ja hän ompeli meille paljon vaatteita ja kaikenlaista koko ajan, joten sieltä se innostus on tullut. Vasta aikuisena, jotain vähän päälle parikymppisenä ostin ensimmäisen ompelukoneen ja aloitin ompelemaan. Vuonna 2004 pääsin amikseen pukuompelijaksi opiskelemaan. Vuonna 2008 olin valmistunut pukuompelijaksi ja sen jälkeen vielä modistiksi.

Useimmiten nykyään ompelen itselleni legginsejä, neuletakkeja ja mekkoja. Lapselle housuja ja paitoja. Eniten ompelen joustavia materiaaleja, (puuvilla, viskoosi)trikoota, collegea. Tykkään myös ommella nahkaa, mutta nahkatyöskentelyyn minulla ei valitettavasti ole välineitä eikä kunnon konetta. Tykkään ommella laukkuja ja reppuja sekä tilkkutäkkejä. Rakastin kouluaikoina tehdä kaikkea värikästä ja räväkkää, tykkään tyllistä ja kaikesta vähän hullusta. Olen hullu hatuntekijä!

Inhoan korjausompelua (eniten vetskarin vaihtoa) enkä tykkää hirveästi tehdä vaatteita joustamattomista kankaista.

Ompelukoneina minulla on toiminut samat Brotherin koneet jo vuodesta 2008 asti. Koneet ovat siis Brother M-3034D saumuri ja Brother Innov-Is 200. Sain saumurin ja ompelukoneen suvultani valmistujaislahjaksi. Hyvin ne pelittävät edelleen, kunhan käy huollattamassa silloin tällöin ja itse huolehtii putsaukset ja öljyt. Nyt haaveilen peitetikkikoneesta, jolla saisi tehtyä entistä helpommin ja hienommat saumat trikoovaatteisiin.

Haluaisitko löytää uuden suhteen? Ehditkö tapailla/seurustella?

Voisin vastata tähän että ei, en halua uutta suhdetta, mutta se olisi tietyllä tapaa vale. Olen toki tyytyväinen elämääni tällä hetkellä, mutta kyllähän ihminen rakkautta ja kosketusta kaipaa aina. En ole jaksanut edes ajatella treffeille menemistä tai seurustelua, kun olen taistellut masennuksen kanssa. Olen usein vain priorisoinut unen ja nukkumisen kun olen ollut lapsivapaalla. En sano ”en ikinä”, mutta tällä hetkellä en koe millään tapaa jaksavani tai tarvitsevani miestä vielä tähän kuvioon lisäksi. Eipä sillä, että olisin tavannutkaan yhtäkään mielenkiintoista tyyppiä tässä viime vuosien aikana.

Millainen historia Noelin isän kanssa?

Olen tehnyt päätöksen siitä, etten puhu Noelin isästä mitään julkisesti. Suojellakseni isän sekä Noelin yksityisyyttä.

Voitko tehdä sellaisen for dummies opetusvideon jostain mekosta/tunikasta?

On ollut mielessä joo! Mekon ja legginsien kuvallista ompeluohjetta olen kehitellyt blogiin, en ole saanut postaukseksi asti. Olkaa kärsivällisiä tämän väsyneen bloggaajan kanssa! Paljon on ideoita, mutta ei aikaa eikä etenkään energiaa toteuttaa niitä postaukseksi asti.

Koetko saaneesi tarpeeksi tukea masennuksesi aikana? Niin läheisiltä kuin ulkopuolisilta?

Koen saaneeni paljon tukea lähipiiristä, ihan uskomattoman paljon. Aina kun olen kehdannut pyytää olen saanut apua, ja jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt pyytää enemmän apua.

En taas koe saaneeni oikeanlaista apua terveydenhuollosta, enkä tarpeeksi nopeasti. Olen saanut terapiaa, lääkkeitä jne, mutta liian hitaasti. Koko terapiaprosessi psykiatrisella poliklinikalla oli aivan liian hidas. Olen kokenut paljon vähättelyä terveydenhuollon kautta, ja sen takia olen saanut ihan suorastaan trauman lääkäreistä ja terkkarissa käymisestä. Olen useamman kerran käynyt valittamassa terveyskeskuksessa etten jaksa enää koska olen yksin valvovan vauvan kanssa, mutta minun huoltani lapsen terveydestä ja minun jaksamistani on vähätelty. Olen lähtenyt lääkäristä monesti saamatta apua.

Kun lapsi oli vajaan vuoden ikäinen sain kotipalvelusta hoitoapua 1-2 kertaa viikossa 3 tuntia kerrallaan. Melkein poikkeuksetta nukuin aina ne hetket. Se pelasti meidät.

Miten sä diilaat niiden kysymysten kaa jotka tulee, kun äiti on valkoinen ja lapsi ruskea? Miten vahvistat ruskeaa identiteettiä? Entä rasismi?

Tähän laitan vastaukset suoraan instan storyista:

”No nyt on vaikea kysymys! Näitä asioita on tietysti tullut ajateltua aivan hullun paljon. Rasismista ei olla (vielä) puhuttu paljoa, koska ei oo onneks tullu eteen vielä sellasta tilannetta. Meidän perään on pariin otteeseen huudeltu n-sanaa mut lapsi ei oo onneks kuullu. Mun on tosi vaikea puhua näistä asioista, just koska mä oon itse valkoinen niin mulla ei oo omakohtaista kokemusta rasismista. Toki oon kuunnellu kavereiden kokemuksia jne. Ja tietty mun lasta on haukuttu ihonvärinsä takia (niin et oon joutunu tekemään rikosilmoituksenkin), joten aika ihon alle nää menee.

Mä oon koittanu vahvistaa lapsen identiteettiä sillä, että oon puhunu hänelle aina paljon isänsä kotimaasta (Ugandasta), ollaan kuunneltu musiikkia ja kartalta tutkittu missä se maa on. Puhuttu suomalaisuudesta ja siitä että suomalainen voi olla minkä näköinen vaan, ja siitä että lapsi on puoliksi afrikasta ja puoliksi euroopasta. Ja että sen takia hänellä on tummempi iho kun äidillä ja kihara tukka, ruskeat silmät, koska se kaikki tulee isän puolelta.

Oon opetellu hoitmaan afrotukkaa ja puhun lapselle siitä kuinka kaunis tukka sillä on ja se saa olla ylpeä kummastakin kotimaastaan. Lapsen tukalle oli naurettu tarhassa ja siitä puhuttiin pitkään, että Noel on Noelin näköinen ja se on hieno asia. Pitää olla ylpeä itsestään, oli millainen tahansa.

Tää on sellanen asia missä oon jotenkin ihan että käääk, toivon että teen tässä asiassa ”oikein” ja vahvistan lapsen identiteettiä jotenkin oikealla tavalla. Oon tosi paljon lukenu kaikenlaista aiheeseen liittyen, ja otan mielelläni vastaan lukusuosituksia aiheesta lisääkin!

Oon myös sanonu esim. sitä, et kun kaikki tuntemattomat aina lääppii lapsen tukkaa, et se ite saa päättää saako siihen koskea vai ei. Rasismista, kun se on ajankohtaista (valitettavasti on), puhun kuten kaikista asioista – suoraan, rehellisesti ja lapsen tasoisesti.

Mikä mielestäsi on vahvuutesi?

Empatiakyky, periksiantamattomuus, oikeudentaju.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *